9 Eylül 2017 Cumartesi

“Yozgat eşrafından sadece 300 kişi kaldı”

Osman Hakan Kiracı
“Anlaşılan o ki, Yozgat'ı her yıl erim erim eriten göç belâsı, sadece şehirdeki işsizini değil, aynı zamanda eşrafını, aydınını, bürokratını ve zenginlerini de Yozgat'tan adeta kovalamış...”

Yozgat gazetesi sahibi Osman Hakan Kiracı, 80 bin nüfuslu Yozgat Merkez İlçe'de, 'eşraf' olarak nitelendirilebilecek doğma büyüme Yozgatlı sayısının 300, 40-50 yıldır Yozgat'ta yaşayanların sayısının ise 500 civarında olduğu bilgisini köşesine taşıdı.

Bu bilgiyi, “Yozgat nüfusunun canlı bilgesi, Merkez İlçe Eski Nüfus Müdürü Mehmet Uğur Karabacak’tan aldığını belirten Kiracı, uzun yıllardır Yozgat merkezinde yaşayan toplam 800 kişinin merkez ilçe nüfusuna oranının ise % 1 olduğuna işaret etti.

“Yozgat” gazetesinin sahibi, Genel Yayın Yönetmeni ve Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı, “Yozgat’ta ne var ve de ne yok?” başlıklı yazısında, şehrin 2 farklı fotoğrafını çekerek, Yozgat'ı hem kültürel hem de fizikî değişim bakımından değerlendirdi.

“Anlaşılan o ki, Yozgat'ı her yıl erim erim eriten göç belâsı ,sadece şehirdeki işsizini değil,aynı zamanda eşrafını, aydınını, bürokratını, entelektüellerini ve zenginlerini de Yozgat'tan adeta kovalamış” diyen Kiracı, bu durumun yanı sıra, bir çelişkiyi de şöyle dile getirdi:

“Giderek azalmaları nedeniyle birbirleriyle daha bir kaynaşma ve dayanışma içerisinde olması gereken bu aziz hemşehrilerimiz, ne hazindir ki, birbirlerinden uzaklaşıyorlar. Birbirlerinden adeta haberleri yok. Sanki kalplerini birbirlerine kapatmış gibi, donmuş ve kapalı bir hayatın yalnızlık girdabında bocalıyorlar. Öyle ki, birbirlerini ancak düğünlerde veya cenazelerde görebiliyorlar.
Azaldıkça birbirlerinden uzaklaşmak vakıası bence gerçekten izahı hayli zor ve sosyologların araştırmasını gerektiren bir durum. Sanırım yeryüzünde sadece bizim Yozgat kavmine özgü bir yaşam üslûbu olmalı...”

Kiracı, şehirdeki düğünlerde Yozgat çiftetellisi yerine “Ringo ringo şişeler,lorke lorke, Ankara'nın bağları ve Roman havaları eşliğinde oynanmasının da Yozgat kimliğinin kaybedilmesiyle ilişkilendirdi.

Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, zengin Yozgatlıların, çeşitli bankaların mevduat hesaplarında, önemli bir bölümü döviz cinsinden olmak üzere yaklaşık 2 milyar 645 milyon TL (eski parayla 2 katrilyon 645 milyar TL ) tasarrufları bulunduğuna işaret eden Kiracı, “Yozgatlının yıllar boyunca yerel istihdam ve üretim alanlarında kullanmadığı yaklaşık 6,5 milyar Lira parası ve mal varlığı var... Ve Yozgat’ta bu yıl motorlu araç sayısı 105 bine yükseldi. Türkiye'de bugün 5 kişiye bir araç düşerken Yozgat'ta 4 kişiye bir araç düşmekte” diye yazdı.

Kiracı, “Yozgat’ın parasal güç bakımından öyle sanıldığı kadar fakir bir il olmadığı”nı da belirttikten sonra, buna rağmen Yozgat'ın, İç Anadolu'nun hatta Doğu ve Güneydoğu'daki bazı vilayetlerinin gerisinde kaldığına dikkat çekti.

Uyuşturucu madde bonzaik kullanımında Yozgat'ın 12'nci sırada yer alması gibi sosyal tehlikelere de işaret eden Kiracı, Yozgat’ta 2010 yılında antideprasan ilaç kullanan psikolojik sorunlu hasta sayısı yaklaşık 15 bin iken 2016 yılı sonu itibariyle bu rakamın 44 bine yükseldiğini kaydetti.

Şehrin fizikî değişimini, estetik bir makyaj olarak değerlendiren Kiracı, eski binaların dış cephelerinin boyanması, caddelerin ışıklandırılıp çiçeklendirilmesi, eski sanayi sitesinin ortadan kaldırılması ve ileriye yönelik bazı valilik projelerini, bu çerçevede değerlendirdi. Kiracı, diğer taraftan Yozgat'ın “şehircilik kültürü yönünden sürekli gerilediğini” kaydetti.

(Osman Hakan Kiracı'nın yazısını okumak için tıklayınız.)

Yozgat Muhabir

Hiç yorum yok: